Ni resepi favourite adik beradik saya.. resepi rahsia dari mak yang sangat di kasihi.... Resepi ini direct dari mak...
Puree:
1. 2 cawan tepung attta..
2. 1 cawan tepung gandum..
3. sedikit garam
4. Penaik 1 sudu kecil
Gaul rata2... uli...uli...uli... biar selama 40 minit..
5. Buatkan bulat2 , giling dan goreng sehingga keemasan
Sardin:
Bahan2: Sedikit bawang kecil, bawang putih, Sardin, kentang, cili giling, asam jawa, garam, gula, tomato. (tomato dan kentang sama banyak)
Goreng kentang yang di dadu sampai empuk...ketepikan.
Tumis bawang kecil yang di tumbuk dan hirisan bawang putih.. (baunya enak...), cili kering..tumis sehingga pecah minyak, masukkan tomato yang di dadu.. masukkan sardin, masukkan kentang yang telah digoreng, secubit garam, secubit gula, air asam jawa..
Tumis sehingga semua ingredient masak...
Happy serving... :-)
Gambar diambil dengan camera baru hadiah dari Mr. H.. Tq dear..
wo...ade kamera bru ye...dslr eh... jeless i..
ReplyDelete